Nyomdagaléria nyílt Vecsésen

A NYOMDAGALÉRIA (Interaktív alkotóház) Vecsésen, a Vértesi Nándor utca 9. szám alatt nyitotta meg kapuját 2017. május 27–28-án az 5. Mesefesztiválra látogató gyerekek és felnőttek előtt.

A galériában több magánszemély által évtizedek alatt összegyűjtött régi nyomdai hagyományos és működőképes berendezések találhatók.

Felnőtt és iskolás csoportok részére csapatépítés céljából például az alábbi interaktív foglalkozások közül lehet – igény szerint – választani, megbeszélés alapján:


 

• Üdvözlőkártya/könyvjelző nyomtatása, thermodombor felületnemesítéssel

• Képeslap nyomtatása vakdomborral, illetve aranyozással (régi rézklisékkel)

• A4-es, A5-ös, A6-os (4–8 oldal) jegyzetfüzet készítése irkatűzéssel, borító vakdomborral vagy aranyozó díszítéssel való elkészítése

• Keménytáblás, ragasztókötött napló készítése, borítódíszítéssel
(vakdombornyomással vagy aranyozással, különböző régi rézből készült körzetek, díszítőelemek felhasználásával)

• Kifestőfüzet készítése (8 oldalas A4-es vagy A5-ös méretben)

• Karácsonyi, húsvéti díszek stancolása, kifestése, dombornyomása, aranyozása a Nyomdagaléria autentikus rézléniáival, -körzeteivel, díszítőelemeivel

További információ: 

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Telefon: 1/331-1107
Internet: https://www.facebook.com/nyomdagaleria/

 

De van még lehetőség szakember segítségével:

A. Kreatív alkotás készítésére fabetűkből és annak kinyomtatására  

B. Névjegykártya készítésére

C. Papírmerítési műhelymunkára (min. 4 óra)

D. Ex libris készítésének bemutatására előadás keretében és saját ex libris készítése fadúcba művész segítségével, majd ennek kinyomtatására (kb. 6 óra) 

E. Pólónyomtatásra fadúcról

 

Mit lát a Nyomdagalériába látogató?

Ez a gyűjtemény egy igazi interaktív nyomdászattörténeti utazás a régmúlt világába, ahol a gépeken felügyelet mellett, a technológiát szakemberek által bemutatva adunk bepillantást e szép szakma történetébe. Aktív résztvevőként, akár egy-egy névjegykártya kézzel történő kiszedésével, majd kinyomtatásával különleges élményben lehet része a látogatóknak.

Az egyedülálló gyűjtemény az 1800-as évek végétől az 1970-es évek végéig mutatja be a nyomdászmesterség átfogó technológiai fázisait, a nyomdai betűöntéstől kezdve a magas- és litográfiai nyomtatáson át a könyvkötészetig (betűöntés, kézi szedés, nyomdai reprográfiai fényképezés, magasnyomó klisé-, illetve litográfiai nyomóforma-készítés, montírozás, magas- és mélynyomtatás, ezen belül rézkarc, réz-, fa- és linómetszet-nyomtatás, szortiment könyvkötés műveletei, présaranyozás).

A Nyomdagalériában olyan kézműves tevékenységgel találkoznak az érdeklődők, amelyet részleteiben már csak a művészek használnak alkotásaik előállítása során.

 

             

                   

 

 

 

 

Hogyan közelíthető meg a Nyomdagaléria?

A Nyugati pályaudvarról hétköznapokon fél óránként indul vonat Vecsés-Kertekalja megállóhelyre (minden óra 8 és 38 perckor, hétvégeken minden óra 38 perckor; a teljes áru menetjegy ára 465 Ft + kerékpárjegy 235 Ft). Utazási idő 30 perc! Az állomástól a Nyomdagaléria gyalogosan 10 perc alatt érhető el.
Személygépkocsival Budapest belvárosából 30 perc alatt lehet kiérni a vecsési Nyomdagalériához.

Kiegészítő információk