Továbbélő csomagolás

Az EU-ban a papír és a karton újrahasznosítási aránya 82 százalék. A vállalatok és a kutatóintézetek azonban még ennél is ambiciózusabb célok eléréséért dolgoznak együtt, de a csomagolások újrafelhasználása is fontos szerepet játszik.

 Forrás: Metsä Board Fachmagazin, 2022 Sommer                               Szöveg: Marja Berisa                                                                                 Fotók: 4evergreen, VTT, Metsä Group  

Fordította: LUPE Magazin (Keresztes Tamás) 


 

Egyre növekszik a globális fogyasztás, és ezzel együtt a csomagolás iránti kereslet is. Egyre fontosabbá válnak a fogyasztási cikkek csomagolásában is a körforgásos gazdaság elvei, annak érdekében, hogy a nyersanyagok tovább maradjanak forgalomban és csökkenjen a hulladék mennyisége. A Metsä Board a körforgásos gazdaság elveinek alapján folyamatosan fejleszti rostalapú termékeit, emellett aktívan részt vesz különböző szövetségekben és hálózatokban. Két példa az ilyen együttműködésre a 4evergreen európai szövetség és a finn 4everPack projekt.

A 4evergreen és a 4everPack a csomagolóipar fenntarthatóbb jövőjéért dolgozik.

 

Úton a nagyobb fenntarthatóság felé

A 4evergreen egy ágazatközi szövetség, amely a rostalapú csomagolások körforgásának tökéletesítésére törekszik, azzal a céllal, hogy hozzájáruljon egy klíma-semleges, fenntartható társadalom kialakításához. A 90 tag a rostalapú csomagolási értéklánc minden ágazatából érkezik. „Végső célunk, hogy 2030-ra összesen 90 százalékra növeljük a rostalapú csomagolások újrahasznosítási arányát” – magyarázza Susanne Haase, a 4evergreen programigazgatója.

            „Négy technikai alprojektünk több mint 130 szakértőt hoz össze a legjobb gyakorlatok megosztása és a tudás bővítése érdekében. A 4evergreen új protokollt dolgoz ki az összes rostalapú csomagolástípus újrahasznosíthatóságának értékelésére. Ezen túlmenően új iránymutatást készítettünk a Circularity by Design témájához, és jelenleg véglegesítjük a jobb begyűjtési és válogatási gyakorlatokra vonatkozó útmutatásainkat.”

 

Az interdiszciplináris együttműködés ereje

Jussi Lahtinen – a 4everPack projektvezetője – aki egyben a VTT Technical Research Centre Finland vezető kutatója is, hisz az iparágak közötti együttműködés erejében. A projektkonzorcium különböző csomagolóanyagokat, például műanyagot és kartont vizsgál, és célja, hogy a környezeti lábnyom csökkentése érdekében elősegítse a csomagolások újrahasznosítás előtti újrahasználatát.         Az anyaggyártók, digitális szakemberek, márkatulajdonosok és kiskereskedők a projektben vezető tudósokkal közösen vizsgálják, hogyan lehet környezetbarát, hatékony és jövedelmező zártkörű rendszereket létrehozni a csomagolóanyagok innovatív újrafelhasználására.

            „Az újrafelhasználás önmagában nem újdonság. A legtöbben még emlékszünk az újratölthető italos palackokra, amelyeket körülbelül tíz évvel ezelőtt széles körben használtak. Már számos újrafelhasználási rendszer létezik, de a legtöbbjük a B2B szektorban. A 4everPack az újrafelhasználást más területekre is ki kívánja kiterjeszteni, és a 21. századba emelni. Itt az újrafelhasználással kapcsolatos előítéletek és tévhitek eloszlatásáról is szó van.”

 

A csomagolási kihívások közös kezelése

A 4evergreen számos iparági iránymutatás kidolgozásán dolgozik a rostalapú csomagolások újrahasznosíthatóságának javítása érdekében. „Az iránymutatás például leírja, hogyan hasznosíthatók újra a különböző rostalapú anyagok a gyárakban a megfelelő technológiák alkalmazásával, és hogyan hozhatunk létre olyan csomagolásokat, amelyeket eleve úgy tervezünk, hogy újrahasznosíthatóak legyenek. A 4evergreen az egész EU-ra kiterjedő útmutatást is összeállított a gyűjtési és válogatási módszerekről, és forrásokat állít össze a célcsoportok tájékoztatása, oktatása és bevonása érdekében” – mondja Susanne Haase, aki többéves tapasztalattal rendelkezik az európai cellulóz- és papíriparban.

            A 4evergreen és a 4everPack objektív információkat szolgáltat, amelyek legjobb esetben globális hatással lehetnek a csomagolóipar fejlődésére. Jussi Lahtinen szerint azonban addig még hosszú út áll előttünk. „Jelenleg nincsenek szabványosított európai rendszerek a műanyagok vagy rostok újrafelhasználására. A fogyasztók is kulcsszerepet játszanak. Hogyan vehetnénk rá őket arra, hogy újrahasznosítás helyett újra használják a csomagolást? És hogyan tehetjük az újrafelhasználást olyan egyszerűvé, hogy azt a fogyasztók széles körben elfogadják?”

            Susanne Haase egyetért vele. „Véleményünk szerint a nagyobb harmonizáció a legjobb módja annak, hogy EU-szerte javuljon a begyűjtés és a válogatás. A fogyasztók és a vállalkozások érdekében egyértelmű üzenetekre van szükségünk arról, hogy mi újrahasznosítható és mi nem. Reméljük, hogy iránymutatásainkkal hozzájárulhatunk ehhez.” -

 

 

PÉLDÁK A CSOMAGOLÁSI ANYAGOK BEGYŰJTÉSI RENDSZEREIRE

 

  • Finnországban, Svédországban és Olaszországban külön gyűjtik a rostalapú csomagolóanyagokat A műanyaggal bevont karton ugyanígy ártalmatlanítható.
  • Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában a hagyományos kartont a papírral együtt gyűjtik. A műanyaggal bevont karton a műanyag és fém konténerbe kerül.
  • Spanyolországban és Portugáliában a hagyományos kartont a papírral együtt speciális „kék kukákban” gyűjtik, míg a műanyaggal bevont karton a műanyaggal és fémmel együtt a „sárga kukába” kerül.
  • Az Egyesült Királyság az egyetlen európai ország, ahol a gyűjtés nem szortírozott, azaz minden anyagot ugyanabba az újrahasznosító kukába dobnak.
  • Az USA-ban  államonként eltérő az újrahasznosítási gyakorlat, de az újrahasznosítási arányok növekednek. A különböző ázsiai régiókban hasonló a fejlődés tapasztalható.

 

 

 

 

Kiegészítő információk