Munkácsy a Zsolnay Negyedben – csúcskiállítás Pécsett!

  1. A pécsi Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériája általában a kortárs képzőművészet bázisa, idén azonban a világhírű magyar festőzseni kiállításának ad otthont fél éven át: a legnagyobb és legátfogóbb magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény május 17-től november 10-ig tekinthető meg.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZsÖK) ezzel a tárlattal tiszteleg a 175 éve született festőóriás előtt. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának része. Vitathatatlanul ez a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény, egyben a legátfogóbb is, ugyanis Munkácsy életművének valamennyi szakaszából őriz festményeket. Szerepel közöttük az Ásító inas (1896), amely a legismertebb magyar festmények egyike, reprezentálva Munkácsy korai periódusát. De a művész pályaívét követve megjelennek a bibliai témájú művek, a szalonzsánerek és a késői melankolikus tájképek is.

A kiállításon Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepel, összesen 58 mű és közel 20 fotó. Külön színfolt a kiállításban a Munkácsyt megjelenítő, más ismert művészek – például Rippl-Rónai József, Hans Temple, Halmi Artúr, Pásztor János – által készített művek csoportja.

A tárlat különlegességét az adja, hogy három kép most először lesz látható! Ezek közé tartozik Munkácsy Mihály Műteremben V. című képe, amely a festő "Műterem"-sorozatába illeszkedik. A téma kidolgozása során Munkácsy több előképet, tanulmányt készített, különösen nagy hangsúlyt fektetve a színfoltok kifejező, expressszív kezelésére. Most először lesz látható a Tanulmány az Éjszakai csavargók című képhez és Halmi Artúr: Munkácsy Mihály Párizsi műtermében című alkotása is. Ugyancsak itt debütál 6 db, korábban soha ki nem állított rajz, köztük egy rendkívül korai kompozíciós vázlat, egy késői önarckép, Liszt Ferenc arcképe és vázlatok a Golgotához.

– Munkácsy művei tökéletesen illenek a Zsolnay Negyed kulturális palettájához, hiszen megannyi művészeti- és tudományág alkotásai, eredményei megtalálhatóak itt; közös bennük, hogy mind a valódi minőséget képviselik – mondta el Vincze Balázs, a ZsÖK ügyvezetője. Hozzátette: nagy öröm, hogy olyan minőségi kiállítótérrel rendelkezik a cég, amely mind nagyságával, mind felszereltségével alkalmas és méltó helyszín egy ilyen kiállítás befogadására.

Munkácsy Mihály (1844–1900) a legnagyobb társadalmi elismerést aratta a magyar festők között itthon és külföldön; a francia Becsületrend parancsnoka volt, műtermében arisztokraták, uralkodóházak tagjai, korának legnevesebb művészei fordultak meg. A legismertebb magyar festő itthon, és az öt legismertebb magyar festők egyike a világban.

- Ennek a kiállításnak a célja, a súlypontja, az, amire igazán próbáltunk hangsúlyt fektetni: a szépség. Nagyon ritkán kötik össze közvetlenül Munkácsy festészetét az esztétikummal, általában tartalomról beszélünk – számolt be a megnyitó ünnepségen Boros Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora. Hozzátette: Munkácsynak olyan hihetetlen erős érzéke volt a formák, a színek a perspektíva, a fény kezeléséhez, hogy szinte nem tudta ezeket rosszul használni.

Zsolnay Vilmos és Munkácsy Mihály kortársak voltak, mindketten szakterületük világhírű mesterei. Alkotótevékenységük páratlan eredménye ezúttal – komplex és lenyűgöző élményt kínálva – egymás szomszédságában tekinthető meg a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Részletek: https://m21.pecsigaleriak.hu/programok/munkacsy-a-zsolnay-negyedben

 

Kiegészítő információk